Vineri, 29 Martie 2024, 9:27 AM
Principală Înregistrare RSS
Bine aţi venit, Vizitator
Sondajul nostru
Statistici


Despre :

GARANTIILE FINANCIARE , ACREDITIVE ,FACTURI, PLATI , CONOSAMENTE

In comertul international, asa cum vanzatorul doreste sa se asigure ca cumparatorul are capacitatea sa plateasca, cumparatorul, pe de alta parte, doreste sa se asigure ca vanzatorul are resurse, financiare si tehnice, sa furnizeze bunurile la timp, mai ales daca intre cele doua parti nu s-au mai efectuat alte tranzactii.Pentru a oferi o anumita siguranta cumparatorului, se pot folosi diferite mecanisme. Un procedeu obisnuit este acela al solicitarii de garantii. Acesta este utilizat la contractele de valoare mare, asa cum sunt cele privitoare la constructii si care protejeaza cumparatorul impotriva lipsei de performanta a vanzatorului (in paralel cu deschiderea acreditivului care asigura vanzatorul ca va fi platit).

 

ACREDITIVUL DOCUMENTAR

In afara platii in avans, acreditivul documentar este probabil cea mai sigura forma de obtinere a platilor pentru export, mai ales daca este irevocabil si confirmat.

 

Ce este Acreditivul Documentar ?

Este metoda de plata prin care debitorul (cumparatorul) da
instructiuni bancii sale sa plateasca beneficiarului (vanzatorului) o suma de bani, la vedere sau la o data stabilita, pe baza prezentarii la banca a anumitor documente intr-o perioada de timp specificata.

 

Etapele deschiderii si platii acreditivului documentar

1. Vanzatorul negociaza cu cumparatorul conditiile contractului de vanzare. Cele doua parti se pun de acord cu privire la detaliile acreditivului documentar care urmeaza a fi deschis de catre cumparator in favoarea vanzatorului.

2. Cumparatorul da dispozitie bancii sale sa deschida acreditivul in favoarea vanzatorului, in concordanta cu termenii asupra carora s-a convenit. Banca care deschide acreditivul documentar se numeste banca emitenta, iar vanzatorul este beneficiarul acreditivului documentar.

3. Banca cumparatorului deschide acreditivul documentar, conform dispozitiei primite, si transmite bancii vanzatorului cererea ca acesta sa fie anuntat de deschiderea acreditivului. Banca vanzatorului este banca corespondenta (confirmatoare), iar vanzatorul este beneficiarul.

4. Bunurile sunt expediate de catre exportator in maniera convenita de cele doua parti.

5. Exportatorul prezinta bancii confirmatoare documentele specificate in acreditivul documentar. Documentele sunt onorate de catre aceasta banca si trimise bancii emitente, care la randul ei le transmite importatorului.

Formele acreditivului:

1. Revocabil - poate fi anulat sau modificat in orice moment, fara notificarea prealabila a beneficiarului. Aceasta forma este foarte rar utilizata intrucat nu ofera beneficiarului siguranta incasarii sumelor cuvenite.

2. Irevocabil - nu poate fi anulat sau modificat fara acordul expres al tuturor partilor din acord. Astfel, beneficiarul se asigura ca plata se va face conform prevederilor, in termenii si conditiile prevazute.

3. Irevocabil, neconfirmat de banca corespondenta - banca emitenta poate da dispozitii bancii corespondente sa informeze beneficiarul de deschiderea acreditivului documentar, fara sa adauge propria confirmare.

4. Irevocabil, confirmat de banca corespondenta - din punctul de vedere al beneficiarului, aceasta este cea mai sigura forma de acreditiv documentar, deoarece include angajamentul irevocabil al bancii corespondente de a onora documentele prezentate, bineinteles, daca aceste documente indeplinesc termenii si conditiile stabilite.

 

Acreditivele documentare sunt emise in concordanta cu un cod de practica elaborat de Camera Internationala de Comert, cod care are o recunoastere universala. Cei care intentioneaza sa utilizeze acreditivul documentar in relatiile comerciale este bine sa se familiarizeze cu principalele prevederi ale UCP.

Termenii de plata


- Plata la vedere
 - este facuta de banca confirmatoare la prezentarea documentelor de confirmare. Pot include si bilete la ordin


- Amanarea la plata - este facuta la o anumita data in viitor (specificata), de exemplu 30 de zile dupa prezentarea documentelor sau dupa data conosamentului


- Acceptarea - politele emise dupa cum s-a stipulat in acreditivul documentar sunt acceptate de banca confirmatoare si returnate beneficiarului (de exemplu, polita este scadenta la 60 de zile de la data conosamentului)


- Negocierea - creditul este platit de catre banca emitenta la primirea documentelor. Beneficiarul va prezenta documentele bancii corespondente stipulate in acreditivul documentar. Aceasta banca va inainta la randul documentele bancii emitente solicitand plata si va plati beneficiarului la primirea platii din partea bancii emitente. O banca intermediara (negociatoare) va negocia documentele, platind beneficiarului valoarea acestora minus un comision, iar apoi va astepta plata din partea bancii emitente.

Alte forme ale acreditivului

- Acreditivul transferabil: beneficiarul poate solicita ca banca corespondenta sa transfere acreditivul, in intregime sau partial, catre o terta parte (numita al doilea beneficiar) in concordanta cu prevederile continute in UCP. Beneficiarul poate solicita, dar nu impune, ca un acreditiv sa fie transferat, decizia ramanand la latitudinea bancii


- Scrisoare de credit stand-by: prevede o perioada mai extinsa pentru efectuarea platii. Conform intelegerii, banca importatorului se obliga sa onoreze plata daca exportatorul poate dovedi ca firma importatoare nu si-a indeplinit obligatiile.


- Acreditivul cu clauza rosie si clauza verde: efectuarea platii partiale in avans daca se respecta anumite conditii


- Acreditivul subsidiar (back to back): implica doua scrisori de credit separate. Prima este in favoarea societatii exportatoare, care da dispozitie bancii sale sa emita o a doua scrisoare de credit in favoarea unui furnizor al exportatorului (care furnizeaza materiile prime necesare producerii bunurilor)

 

Elementele acreditivului documentar


Datele importante care vor trebui neaparat cuprinse in document sunt:
- numele si adresa solicitantului
- numele si adresa beneficiarului
- tipul creditului: irevocabil, transferabil...
- numele si adresa bancii corespondente (solicitantul va contacta banca emitenta pentru consultanta referitoare la acest aspect)

- daca acreditivul urmeaza a fi confirmat de catre banca beneficiarului
- valoarea acreditivului
- data la care expira acreditivul
- conditiile in care se va expedia marfa
- locul in care va fi disponibil creditul
- cum va fi disponibil acreditivul (la vedere...)
- o lista completa a documentelor cerute, cu precizarea exacta a naturii fiecaruia
- descrierea bunurilor care vor expediate

- portul sau locul de incarcare a bunurilor
- ultima data de expediere daca este necesar
- portul sau locul de descarcare a marfurilor
- daca sunt posibile livrari partiale
- daca sunt posibile transbordari de marfuri

Vanzatorul trebuie sa se asigure ca acreditivul primit reflecta in mod corect toate detaliile convenite de comun acord cu cumparatorul. Vanzatorul ar trebui sa studieze cu foarte multa atentie documentele primite si sa se asigure ca toate clauzele si conditiile sunt pe deplin intelese si ca pot fi indeplinite.

Orice amendament poate fi usor acceptat in aceasta faza , dar va fi mai dificil de realizat si mai riscant intr-o etapa ulterioara. Numai daca vanzatorul si cumparatorul au o relatie de afaceri foarte buna nu vor fi dificultati in schimbarea conditiilor. Vanzatorul trebuie sa aiba in vedere faptul ca acreditivul este instrumentul care va permite ca plata sa fie primita si ca prezentarea unor documente corecte de catre banca corespondenta va facilita plata prompta.

Conditiile de mai sus trebuie discutate de cumparator si vanzator inainte ca firma cumparatoare sa dea ordin bancii sale sa elibereze creditul. Trebuie luate in consideratie atat prevederile UCP (Uniform Customs and Practice for Documentary Credits), cat si cele INCOTERMS (International Commercial Terms).

 

CONOSAMENTE SI FACTURI

Conosamente
In comertul international, conosamentele sunt probabil documentelor de transport cele mai larg utilizate. Acest lucru are o importanta deosebita deoarece conosamentul maritim "incarcat pe vas" este atat o chitanta pentru bunurile imbarcate, cat si un document juridic. El contine termenii si conditiile contractului de transport.


Conosamentele sunt emise de catre trasportator sau agentul acestuia in general in doua sau trei exemplare riginale, toate originalele constituind impreuna "un set complet".
Transportatorul va livra bunurile numai detinatorului conosamentului original, iar cand unul dintre originale a fost predat in schimbul bunurilor celelalte originale din set isi pierd automat valabilitatea. Pentru firmele care intentioneaza sa foloseasca aceste documente, este recomandata consultarea prealabila a UCP.

Principalele forme de conosament sunt:


Conosamentul "primit pentru incarcare": evidentiaza faptul ca bunurile au fost primite de transportator, dar nu au fost si incarcate pana la data emiterii conosamentului. Conosamentul "primit pentru incarcare" poate fi schimbat in conosament "incarcat pe vas" prin aplicarea stampilei companiei de shipping sau a agentului acesteia, dar si a semnaturii autorizate care certifica prezenta marfii la bord. Conosamentul "primit spre incarcare" nu confera aceleasi drepturi ca cel de tipul "incarcat pe vas" deoarece bunurile nu se gasesc fizic la bordul navei de transport. Conosamentul "primit spre incarcare" nu este un document acceptat de UCP, mai putin in cazul in care acest lucru este specificat in mod expres in
 acreditiv.
Conosamentul "incarcat pe vas" este emis dupa ce bunurile se gasesc fizic la bordul vasului care face transportul. Mai exista si conosamente "transport combinat" atunci cand se foloseste mai mult de un mijloc de transport.

Facturi
Facturile cerute de acreditivele documentare pot fi comerciale, consulare sau vamale. In mod obisnuit, facturile sunt emise de catre beneficiar si sunt adresate solicitantului, daca in acreditiv nu este prevazut altfel. Ele trebuie semnate si datate. De asemenea, ele trebuie sa faca trimitere la numarul de referinta al acreditivului si sa contina descrierea exacta a bunurilor asa cum este prevazut in acreditiv. Valoarea facturii trebuie exprimata in aceeasi moneda ca si acreditivul.

Cand se efectueaza o inspectie a bunurilor de catre o agentie independenta, bunurile care fac obiectul facturii si valoarea acesteia trebuie sa corespunda cu cele cuprinse in raportul de constatare al agentiei de control. Este bine ca exportatorul sa ia legatura in prealabil cu agentiile care ar putea fi desemnate sa receptioneze documentele pentru a fi sigur ca indeplineste toate conditiile pe care agentia le poate impune.

Facturile consulare sau certificatele de valoare si origine sunt solicitate in unele situatii si trebuie completate pe formulare tipizate.

 

ASIGURAREA


Documentele de asigurare care sunt cerute in mod obisnuit in cazul acreditivului documentar contin polite de asigurare sau certificate emise sau semnate de catre companiile de asigurari, giranti sau agentii acestora. Notele de inaintare emise de brokeri nu sunt acceptate decat daca in acreditiv exista precizari in acest sens.

Este foarte important ca documentele de asigurare prezentate sa nu fie datate mai tarziu decat data imbarcarii, asa cum este aceasta inscrisa in conosament sau in oricare alte documente de transport, si ca riscul asumat este acoperit exact asa cum este stipulat in acreditiv. Daca in acreditiv nu sunt mentionate riscuri deosebite, banca nu va avea alta alternativa decat sa accepte documentele de asigurare care i-au fost prezentate.

Pentru respectarea prevederilor UCP, valoarea asigurata nu trebuie sa fie mai mica de valoareaCIF a bunurilor, plus 10%, exprimata in aceeasi moneda ca si acreditivul.

Polita sau certificatul trebuie incheiate in favoarea partii indicate in acreditiv. Asigurarea va contine o descriere a bunurilor, traseul acestora pana la destinatar, numele transportatorului si al controlorului local. Documentele de asigurare trebuie sa acopere orice riscuri stipulate sau implicite. Aceste riscuri trebuie specificate in mod precis. Generalizari de genul "riscuri obisnuite" nu trebuie folosite in acreditivele documentare.

 

CERTIFICATELE DE INSPECTIE


Inspectia bunurilor, fie inainte de incarcare, fie la destinatie, poate fi una dintre conditiile prevazute in acreditivul documentar. Certificatul de inspectie poate fi solicitat inaintea acceptarii bunurilor de catre cumparator sau inainte ca plata catre vanzator sa fie incheiata.

 

Inspectia bunurilor din punctul de vedere al cumparatorului


Prin solicitarea unei inspectii independente efectuate de o companie specializata, fie inaintea incarcarii, fie la destinatie, fie (in anumite situatii) in ambele cazuri, cumparatorul poate sa se asigure ca livrarea bunurilor s-a facut in termenii stabiliti. Pe de alta parte, in cazul unui litigiu, cumparatorul are o opinie independenta pe care o poate prezenta vanzatorului sau, la nevoie, justitiei. Inspectia este o garantie suplimentara ca lucrurile vor merge bine si poate fi de o reala importanta pentru un cumparator care este pe cale de a stabil o noua relatie de afaceri.

Inspectia bunurilor din punctul de vedere al vanzatorului


Daca pentru un cumparator este usor de inteles de ce este importanta efetuarea unei inspectii independente, avantajele acesteia pentru vanzator nu sunt evidente. In sens larg, initierea sau acceptarea de catre vanzator a unei inspectii efectuate de o terta parte arata angajamentul vanzatorului de a incheia aceasta tranzactie in cele mai bune conditii si de a construi o relatie de afaceri pe termen lung.

Trebuie subliniat ca inspectiile nu absolva furnizorii de obligatiile lor contractuale. Ei au in continuare responsabilitatea sa se asigure ca bunurile furnizate sunt in conformitate cu specificatiile convenite. Inspectiile nu se substituie activitatilor proprii ale furnizorului de asigurare a calitatii produselor. Mai mult, inspectia este o masura de protectie si de asigurare ca lucrurile vor decurge normal.

Inspectia de context


Cum se face in mod obisnuit o inspectie de bunuri? Cumparatorul contacteza o societate independenta de inspectie si ii solicita sa se deplaseze la locul de fabricatie al produselor sau, in unele cazuri, la locul de imbarcare pentru a face verificarea. Modul de desfasurare a inspectiei depinde de natura bunurilor care vor fi incarcate. Este foarte important ca cerintele cumparatorului sa fi fost in prealabil trimise celui care face inspectia, astfel incat acesta sa realizeze o verificare eficienta. In urma inspectiei, societatea care a efectuat-o va emite un raport de constatare care reprezinta opinia societatii cu privire la tranzactia analizata .